hackamore werking en de verschillende scharen
Hackamore hoofdstellen hebben een beetje een negatief imago, waarom is dat? Anders dan bij een side pull hoofdstel, heeft een hackamore een hefboom effect, bij tegeldruk komt er druk te staan op de neus, kin en achter de oren. Dit is anders dan bij een side pull, die geeft alleen druk op de neus.
Er wordt gezegd dat de hackamore het neusbot kan breken, en dat het hoofdstel pijnlijk zou zijn voor het paard. Is dit waar?
Het breken van het neusbot is heel onwaarschijnlijk en kan alleen gebeuren als de neusriem te laag is geplaatst op de neus. Maar zelfs als het hoofdstel niet goed op maat is, moet er echt een heleboel druk zijn om dit te laten gebeuren, dit is bijna onmogelijk.
Wanneer kan de hackamore pijnlijk zijn?
Het hackamore hoofdstel kan pijnlijk zijn wanneer de neusriem te dun is, te laag op de neus geplaatst is, als de scharen te lang zijn of wanneer de ruiter een harde hand heeft. Maar in het geval van te veel druk van de ruiter, zullen alle hoofdstellen pijnlijk zijn en ligt de fout bij de ruiter en training en niet bij het hoofdstel.
Verschillende scharen
Een wiel of een ster hackamore zijn de lichtste versie van de hackamore en hebben verschillende 'settings' om de teugels te bevestigen. Het gat tussen de kin- en bakstukken geeft een side pull effect, het eerste gat naast de kinriem geeft lichte hefboom, en het gat daarnaast weer iets meer. Met een brede neusriem en de juiste plaatsing op het hoofd, kan dit een fijn hoofdstel zijn voor alledaagse training.
De 'flower' zijn de meest veelzijdige van allemaal. In de basis zijn deze hetzelfde als de ster, alleen hebben deze een extra ring onder de bloem, op deze manier kun je kiezen hoe veel hefboomwerking je wilt. Dit is een fijne optie voor buiten rijden. Bijvoorbeeld, je bent op buitenrit en allen gaat goed, dan kun je ervoor kiezen om de teugels een gaatje hoger te zetten! Andersom kun je als het minder goed gaat ervoor kiezen om de teugels een gaatje lager te zetten voor meer controle. Op buitenrit heb je over het algemeen losse teugels en gebruik je deze meestal alleen om te sturen, als rem of in geval van nood.
Hoe langer de scharen hoe meer druk er word uitgevoerd op de neus en kin. De lange barco en barokke scharen zijn daarom minder geschikt voor dressuur, omdat er hierbij constante teugel druk is. Met de zachte hand of dubbele teugels is dit wel een fijne optoming, op deze manier kun je hele subtiele hulpen geven. De hackamore in combinatie met een ringen op de neusriem wordt een cavemore genoemd.
De pluspunten
Alle hackamore hoofdstellen hebben een 'direct release', dit betekend dat als de druk van de teugels af is, het ook meteen van het hele hoofdstel af is. Dit maakt het een heel fijn hoofdstel voor springen of buiten rijden. Activiteiten waarbij er niet constante druk op de teugels is, maar als het nodig is, is dit hoofdstel duidelijk en direct.
Het hoofdstel kan fijn zijn voor gevoelige paarden omdat er hele lichte hulpen nodig zijn. Maar ook zeker geschikt voor sterke, hete paarden, in dat geval kan het hefboom effect helpen.
Onze hackamore hoofdstellen op een rijtje: